Lato w piekarniku :)

Dziś postanowiłam upiec bardzo proste ciasto z truskawkami i namawiam wszystkie panie, gdyż ciasto jest niesłychanie proste do wykonania i przygotowanie mi zajęło 20 minutek i do piekarnika. Wklejam przepis z sieci, z którego zaczerpnęłam inspirację i nadziałam ciasto drożdżowe truskawkami. Wyszło pysznie do kawy. 🙂

 

2 i 1/2 szklanki pszennej mąki 480 (40 dag)
3 dag świeżych drożdży
10 dag masła
3/4 szklanki mleka
5 czubatych łyżek cukru (lub 7, jeśli lubisz słodkie ciasta)
3 żółtka
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpićłyżką ekstraktu lub 2 łyżkami cukru z prawdziwą wanilią)
1 płaska łyżeczka soli

nadzienie:
1/2 kg truskawek

kruszonka – według przepisu Bajaderki:
9 dag mąki
5 dag cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić łyżeczką ekstraktu lub łyżką cukru z prawdziwą wanilią)
5 dag mocno rozgrzanego, roztopionego masła

P1050530

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  2. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło i cukier, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Odstaw do przestudzenia.
  3. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową, dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta.
  4. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  5. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyj papieru do pieczenia, nawet jeśli używasz nieprzywieralnej formy – truskawki podczas pieczenia wypuszczą dużo, dzięki papierowi ciasto nie przyklei się do formy). Powierzchnię wyrównaj szpatułką lub dłońmi oprószonymi mąką. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.
  6. Kiedy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem i pastą waniliową. Wlej gorące masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki przekrój na połówki.
  8. Na wyrośniętym cieście układaj połówki truskawek, przekrojoną stroną do góry.
  9. Ciasto posyp równomiernie kruszonką.
  10. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a ciasto będzie odstawać od brzegów.

4 myśli na temat “Lato w piekarniku :)

  1. Ja robię na biszkopcie taki krem:
    80 dkg truskawek
    1/2 l śmietanki 30%
    4 łyżki żelatyny
    5 łyżek cukru,1 cukier waniliowy
    truskawki miksuję z cukrami,dobrze schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno,łączę z musem truskawkowym,rozpuszczoną w niewielkiej (2-3 łyżki) ilości wrzącej wody i ostudzoną żelatyną,wylewam na biszkopt, na tym układam surowe truskawki i zalewam galaretką.Wychodzi torcik w 28cm tortownicy.Pycha!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s