Nowalijki to jest coś wspaniałego :)

Dzień dobry wiosenne, a skoro wiosna, to i nowalijki. 🙂

Będzie czerwony barszcz ze świeżej botwiny i kto jeszcze w tym roku nie gotował tej pysznej zupy, to już jest na nią czas.

Przepisów w sieci jest dostatek, a więc można po nie sięgnąć sobie. Moja zupa będzie ze śmietaną oczywiście i jajkiem ugotowanym na twardo, a na osobnym talerzu młode ziemniaki ze skwarkami i posypane młodym koperkiem. 

Dziś jest dzień dobrych uczynków, a więc nie zapominajcie o swoich bliskich, aby zrobić coś dla nich, albo ugotować, a może upiec ciasto i wspólnie je skosztować. 

To na razie tyle. Uciekam do swoich prac, ale jeszcze pewnie pojawi się jakiś wpis, bo lubię uderzać w klawiaturę.

Nadmienię tylko jeszcze, że wyczytałam w sieci przepis na pyszną i bardzo łatwą szarlotkę.

Wklejam i być może upiekę. 🙂

Szarlotka sypana
  1. Wcześniej zamrozić masło.
  2. Przygotować dwie miski. Jedną dla składników suchych, drugą dla jabłek. 
  3. Wymieszać w jednej misce mąkę, kaszę manną, cukier, sodę, cynamon, wanilię. 
  4. W drugą zatrzeć jabłka na dużej tarce. 
  5. Posmarować masłem formę do pieczenia. 
  6. Składniki suche wizualnie podzielić na 4 część, a jabłka na trzy. 
  7. Najpierw wysypać mieszankę suchą, potem jabłka, suchą, jabłka, suchą, jabłka. Zakończyć mieszanką suchą.  
  8. Na górną warstwę poukładać starte na tarce masło.  
  9. Zapiec szarlotkę przy temperaturze 180°C ok. 50 minut do koloru złotego.

Miłego dnia. 🙂

 

Reklamy

9 myśli na temat “Nowalijki to jest coś wspaniałego :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s