Małżonek wyczytał w Internecie przepis na inne kotlety mielone i oznajmił mi, że tym razem, to On będzie w kuchni kucharzył.
Ja na to jak na lato i włączyłam sobie film w sieci, a w kuchni się działo.
Jest tylko jedno ale, że po Jego kucharzeniu mam do zmywania górę naczyń! 😀
Do kotletów mielonych trochę zmodyfikowanych potrzebujemy: Smakują wybornie.
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 400 g mięsa wołowego (łopatka, karkówka)
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy manny
- ok. 0,5 szklanki mleka
- sól i pieprz
- szczypta majeranku
- szczypta curry
- szczypta słodkiej papryki
- 3 suszone pomidory
- mąką do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Cebulę obrać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, zmielić razem z pomidorami i cebulą. Do mięsa dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy, wymieszać. Wlać mleko i wyrobić ręką. Z masy mięsnej nabierać łyżką kawałki, obtaczać z mące i formować kotlety. Nagrzać piekarnik do 170 stopni C (dolna grzałka). W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzać olej (ok 0,5 cm), wyłożyć kotlety, smażyć z obu stron na brązowy kolor.