Moje popisowe danie na Wigilię

Zdjęcie użytkownika Elżbieta Maria Saga.

 

Zdjęcie użytkownika Elżbieta Maria Saga.

Moje danie na Wigilię, to hit.

Robię je od lat, a wszyscy mówią, że bez racuchów z sosem grzybowym święta byłyby nie takie.

To są smaki dzieciństwa i moje Dzieci uwielbiają do nich wracać.

Co tam karp i inne ryby pod każdą postacią.

Co tam śledzie w śmietanie, cebuli, a także, co tam makiełki, kiedy wszyscy czekają na racuchy z wigilijnym sosem grzybowym.

Racuchy, to dość pracochłonne danie, ale warto, bo wszyscy chwalą i czekają.

Nie mam pojęcia skąd ta tradycja, bo może z Ukrainy, gdzie urodziła się moja Teściowa i to Ona przekazała mi taką tradycję, w której wychowała mojego Męża, a więc ja to powielam w każde Boże Narodzenia.

Co potrzebujemy, by wyszły pyszne i puszyste:

  • o,5 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • odrobinę soli i cukru
  • 2 całe jajka.

Najpierw rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru, dolewamy odrobinę mleka i dodajemy łyżkę mąki. Ja stawiam taką zaprawę na kaloryfer, by wyrosła.

Do miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję jajka, odrobinę soli, a kiedy drożdże wyrosną także dodaję.

Wlewam mleko i mocno ręką ubijam ciasto, aby weszło do niego jak najwięcej powietrza i nie przyklejało się do dłoni.

Stawiam to ciasto ponownie na kaloryfer, przykryte ściereczką.

Kiedy urośnie, to nabieram ciasto na łyżkę umoczoną w wodzie i nakładam na mocno rozgrzany tłusz i smażę z obu stron.

A teraz przepis na sos grzybowy:

  • Sześć, siedem garści suszonych grzybów moczę przez noc
  • na drugi dzień odlewam je z wody i przepuszczam przez maszynkę do mięsa
  • w garnku podgrzewam olej i dodaję pokrojoną w kostkę dużą cebulę
  • dodaję kostkę rosołową i przyprawiam warzywkiem do smaku
  • dodaję zmielone grzyby i zalewam wodą wg. uznania, ale sos ma być gęsty
  • kiedy grzyby się ugotują, dodaję odrobinę śmietany, albo jogurtu, ale nie koniecznie.

Każdy nakłada na talerz 2-3 racuchy i polewa sosem grzybowym z sosierki.

Chcecie zaskoczyć swoich bliskich, to zróbcie to popisowe danie – jak najbardziej wigilijne.

Smaczego!

  • Zdjęcie użytkownika Elżbieta Maria Saga.

 

 

Reklamy

6 uwag do wpisu “Moje popisowe danie na Wigilię

  1. Racuchy??? a to mnie zaskoczyłaś 😀 U nas prym wiodą żur z grzybami oraz pierogi z mięsem i grzybami. W ogóle grzyby to u nas numer jeden. 🙂 ale rzeczywiście wyglądają apetycznie, więc jeśli pozwolisz, zapożyczę ten twój przepis będący prawdziwym hitem? może kiedyś (może nawet niedługo) uda mi się nim komuś zaimponować?… :).

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s