Misz masz w dobrej sprawie!

Zdjęcie użytkownika Elżbieta Maria Saga.

Oto kabaczek malutki jaki dostałam od Sąsiada i nie wiedziałam, co z nim zrobić!

Skoro nie można marnować plonów Ziemi to zrobiłam tak:

  • umyłam kabaczka i nie obrałam go z młodej skórki,
  • pokroiłam na plastry 1 centymetrowe,
  • do miski wlałam trochę oliwy, dodałam dwa zmiażdżone ząbki czosnku,
  • posoliłam i popieprzyłam i plastry obtoczyłam,
  • zostawiłam na dwie godziny i potem lekko na maśle podsmarzyłam po kilka minut z każdej strony.

Zdjęcie mi wyszło kiepskie, ale taka porcja była moim obiadem, a Mąż kładzie tak upieczone plastry na bułkę z odrobiną wędliny.

Można kabaczka także upiec w cieście naleśnikowym, a także w panierce takiej jak do schabowego.

Ja poszłam po najmniejszej i naprostrzej linii, ale było smaczne.

Zdjęcia nie zrobiłm, ale codziennie robię sobie sałatkę z jednego pomidora i jest też bardzo prosto, a więc:

  • kroję pachnącego słońcem pomidora w kostkę,
  • solę go lekko i pieprzę,
  • dodaję duży ząbek czosnku (wiem, wiem czosnek),
  • podlewam lekko oliwą i dodaję odrobinę śmietany, albo jogurtu!

Uwiebiam i wiem, że czosnek mnie chroni, bo nie pamiętam kiedy chorwałam na grypę, czy jakieś przeziębienie.

Jednak odchodząc od spraw kulinarych przechodzę do innego tematu, bardziej poważnego.

Oglądam codziennie „Szkło kontaktowe” i uważam mój dzień bez szkła za stracony.

Prowadzący ten satyryczno – polityczny program są dla mnie najbardziej inteligentnymi ludźmi w polskiej telewizji i wszystkich kocham jak nie wiem co!

Nie mam faworyta, choć szkło przez tyle lat istnienia straciło Marię Czubaszek i prawie po roku założyciela – Grzegorza Miecugowa i oboje odeszli za szybko.

Wielką trzeba mieć inteligencję, aby w sposób satyryczny mówić o polityce tak, aby żaden prawnik, czy prokurator się do tego nie przyczepił.

PiS ma chrapkę na zamknięcie „Szkła kontaktowego” i ogólnie TVN-u, ale mu się to nie uda, bo ludzie wyjdą na ulicę w miliony!

Dziś miałam dobry dzień, bo właśnie udostępniłam na swojej stronie Facebooka cudowny przekaz w sprawie 100 lecia naszej Niepodległości i się spłakałam.

Obejrzyjcie i się wzruszcie, ale sama nie mam pomysłu jak nagrać filmik w tym temacie, bo o to proszą w tym klipie.

 

2 myśli na temat “Misz masz w dobrej sprawie!

  1. Rano kupiłam na rynku bakłażana. Jak radzisz go przyrządzić? Zaznaczam, że niczego oprócz jajek i naleśników na suchej patelni nie smażę, poza tym bakłażany podobnie jak cukinie i kabaczki bardzo chłoną tłuszcz.

    Polubienie

    1. Składniki (1-2 porcje):
      1 mały bakłażan
      1 mała cukinia
      przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie, curry

      Przygotowanie:
      Bakłażana pokrój w plastry od 0,5 do 1 cm. Oprósz solą i odstaw na 20 minut. Następnie papierowym ręcznikiem zbierz powstałe na wierzchu warzywa kropelki – dzięki temu pozbędziesz się gorzkiego smaku.
      Cukinię również pokrój w podobne plastry.
      Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      Oprósz przyprawami.
      Piekarnik nagrzej do 180*C, wstaw warzywa i piecz 25 minut.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s