Ogórek – zielony ma garniturek!

Oto mamy lato!

Bardzo gorące, ale trzeba przetrwać nie robiąc prawie nic, aby nie obciążać organizmu.

Najgorzej mają Seniorzy i to oni powinni najbardziej o siebie dbać i na siebie uważać.

Siedzę cały dzień z wiatrakiem i tylko od czasu do czasu coś w domu zrobię, a potem znowu odpoczywam.

Mamy lato i oto możemy sobie dogodzić kulinarnie, bo na rynku już mamy świeżą kapustę, truskawki, ogórki, botwinkę, czereśnie, bób, fasolkę i wiele innych owoców i warzyw, a więc jedzmy ile się da. ( Wiem, że  wszystko jest bardzo drogie).

Mimo wszystko róbmy zapasy witamionowe w organizmie, a najbardziej w taki upał smakuje mi zimny arbuz! 🙂

Już trzeci raz nastawiłam ogórki małosolne i w końcu one mi wychodzą.

Zawsze upychałam ściśle ogórki do szklannego słoja i często mi one się psuły, a ja szukałam doskonałego przepisu, by wychodziły smaczne i aromatyczne.

W tym roku zrobiłam je niedbale, bo wrzuciłam po umyciu ogórasy do plastikowego 3 litrowego wiaderka po kiszonej kapuście, dodałam koper, czosnek, chrzan i zalałam je 1,5 litem gorącej wody, w której rozpuściłam dwie łyżki soli.

Nawet nie obcinałm im dupek!

Kiedy woda lekko przesygła, to zalałam nią ogórasy i za trzy dni były gotowe do spożycia.

Ta niedbałość sprawiła, że woda w ogórkach jest krystalicznie czysta i bardzo smaczna.

Zjadamy więc chrupiące ogórki, ale i wypijamy z nich wodę, gdyż ma ona bardzo pozytywne właściwości, czyli:

„Najcenniejsze składniki wody po ogórkach

Zbawienny wpływ płynu, w którym kisiły się ogórki, na nasze zdrowie jest znany od lat, od kilku pokoleń. Zapytaj babcię na jakie dolegliwości polecano kiedyś picie wody po ogórkach, a z pewnością okaże się, że pokrywa się to z wynikami współczesnych badań.

Właściwości probiotyczne – w naturalnym procesie fermentacji uczestniczą pożyteczne bakterie, których jak najwięcej powinniśmy mieć w naszych jelitach, gdyż działają na nie zbawiennie. Wspomagają w ten sposób naszą naturalną odporność.

Sok z ogórków wymieszany z octem i miodem zapobiega rozwojowi problemów z przewodem pokarmowym. Ponadto to usuwa toksyny i chroni przed grzybicami.


Zawiera bowiem sporo wapnia, potasu, magnezu, cynku oraz żelaza, czyli tych mikroelementów, które wypłukał nam alkohol. Zresztą ma także spore dawki witamin z grupy B oraz witaminę C, A, E i K.

Pomaga schudnąć. Tak, to prawda, gdyż w wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, a jego spożycie wspomaga metabolizm lipidów i glukozy w organizmie. Pijąc go regularnie, będziemy szybciej czuli się syci, pobudzeni i prędzej spalimy kalorie. Rewelacyjnie pomaga też pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, czyli likwiduje obrzęki.

Od dawna woda po ogórkach jest polecana zamiast napojów izotonicznych. Trenerzy proponują wypicie ¼ szklanki soku trochę rozcieńczonej wodą. Pomaga to naszemu organizmowi pozbyć się toksyn i uzupełnić mikroelementy (także sód). Właśnie dlatego blogerka przestała odczuwać skurcze w mięśniach nóg po kilkudniowym, regularnym piciu wody po ogórkach.

Osobom chorym na cukrzycę, sok z ogórków kiszonych pomaga regulować poziom cukru, zwłaszcza w cukrzycy typu 2.

Na koniec dodamy jeszcze, że płyn ten ma właściwości odświeżające oddech (dzięki zawartości octu), zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają starzenie i chronią przed chorobami… czas więc najwyższy na wyprawę do sklepu po zapas kiszonych ogórków!”

https://www.familie.pl/artykul/Woda-z-ogorkow-kiszonych-dlaczego-warto-ja-pic,12714,1.html

Obraz może zawierać: roślina i jedzenie

 

 

37 myśli na temat “Ogórek – zielony ma garniturek!

      1. No tak pochodzenie ogórków i chyba najważniejsze jak dużo chemii w nich to się nie utrzyma ani kiszony ani małosolny, ani nawet konserwowy.

        Polubienie

      2. Na pewno tak chociaż słyszałam wielokrotnie że dzisiaj na rynku też sprzedawane są te warzywa, które wcześniej rolnicy kupili w hurtowni. Ale nie wiem ile w tym prawdy.

        Polubione przez 1 osoba

      3. Ja też nie! To już naprawdę wolałabym, żeby coś było droższe wtedy wiesz jest dużo ludzi, którzy mają pieniądze więc kupują drożej a my którzy mamy mniej możemy pójść do Biedronki i tyle. Bylby jakis wybór. Ale oszukiwać, że się coś sprzedaje zdrowe, a wcale zdrowe nie jest, to już jest chamstwo.

        Polubienie

  1. Ogórki mają najmniej kalorii. Można je zjadać w każdych ilościach.
    Młody skądś przytargał wiaderko małosolnych i…wpadłam w zachwyt. Nie tylko ze względu na smak, ale i miękkość skórki, jakby jej nie było.
    Muszę go podpytać skąd je miał i może tą droga dotrę do przepisu.

    Polubienie

      1. Przepisu nie mam, bo to jak się okazuje gotowiec był z budki warzywniaka, ale mam spostrzeżenia, które pokrywają się z Twoimi. Te pierwsze ogórki, 3kg, były jakby w zbyt obszernym wiaderku, pływały luzem, nawet się żachnęłam, że Młody wodę kupił 🙂 Dziś kupił znowu 3 kg, ale mocno upchane i…niedobre. W tym pierwszym było jeszcze znacznie więcej czosnku. Nie wiem, czy Ci jakoś pomogłam.

        Polubienie

  2. Mamy lato?! Wprawdzie za oknem 34 st. C w cieniu, ale to jeszcze wiosna. 😉
    Koper, czosnek, i chrzan to podstawa, ja dodaję jeszcze czosnek, i parę liści wiśniowych (bez liści też można). Nigdy nie zalewam przegotowaną lub gorącą wodą, ani „taką prosto z kranu”! Czytałem, że to zabija drożdże znajdujące się na skórce ogórków i czasem fermentacja się nie zaczyna. Chlorowana woda też potrafi napsocić, dlatego powinna odstać kilka godzin, aby górą wyszły gazy, a na dół opadły osady.
    Ogórków już nie robię, bo na osiedlowym bazarze/straganie funkcjonuje EKO, skąd wszystko smakuje „jak u Mamy”.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s