Poproszę schabowego – raz!

 

Pinterestt/kitchme

Bardzo często oglądam programy kulinarne, bo lubię podpatrzeć coś nowego i to kombinować we własnej kuchni.

Ogromnie lubię „Okrasę, który łamie przepisy” i podoba mi się w nim taka natruralna szczerość.

Makłowicz też znajduje swoje miejsce w moim sercu, bo on gotuje, a jednocześnie pokazuje widzowi świat.

Nie ukrywam, że oglądam program Magdy Gessler – „Kuchenne Rewolucje” i często oglądam nawet powtórki.

Sama Gessler nie podoba mi się z tym jej chamstwem i rzucaniem potrawami, ale interesuje mnie fakt, czy po jej powrocie do restauracji właściciele trzymają poziom i restauracja zyskuje na klientach.

Dzisiaj oglądałam rewolucję w Poznaniu w małym, rodzinnym barze – „Czerwony kapturek” i nie żałuję, bo w poniedziałek bedę robiła innego kotleta schabowego!

Z Mężem możemy nie jeść mięsa i cały tydzień, ale oboje jesteśmy łasi na schabowego, a do tego mizeria z ogórków z czosnkiem, śmietaną i  do tego ziemniak, a jak młode, to miodzio z koperkiem.

Jak robimy tego schaboszczaka, aby był tak wielki jak talerz?

Tajemnica tkwi w tym, że łączymy schab z karkówką na co bym nigdy nie wpadła!

Składniki:

– 4 plastry schabu dla czterech osób

– 4 plastry karkówki – w oryginale schab karkowy (lub łącznie 8 plastrów schabu)

– kilka łyżek mąki do panierowania

– 3-4 jaja roztrzepać, posolić, popieprzyć i dodać 3 ząbki czosnku

– 2 cebule

– bułka tarta do panierowania

– smalec do smażenia

– sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na co najmniej pół godziny. Cebulę zetrzeć na tarce. Płat schabu posmarować startą cebulą, na nim ułożyć schab karkowy. Plastry mięsa docisnąć. Panierować kolejno: mąką, jajko, bułka tarta. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

Źródło: Ofeminin
Macie swoje tajmnice w stworzeniu najbardziej smakowitego schaboszczaka, że rodzina bije pokłony?
A traz dam coś pod dyskusję, na co wpadłam zeszłego roku, a mianowicie:

„Nie mieliśmy 500+, ani 300+, bo byliśmy bieda +, ale nasze dzieci pokończyły studia i są prawymi i wykształconymi ludźmi!👩🏫”

Upał trwa!

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Reklamy

19 myśli na temat “Poproszę schabowego – raz!

  1. Mięso na schab nie jest zbyt smaczne, zyskuje dopiero po „sponiewieraniu” tłuczkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą.
    Ja robię schabowego dowolnej wielkości i grubości z mięsa „klejącego się” (karczek, kurczak, cielęcinka). Mięso szatkuję na takie kawałki jak mniej więcej bulion w kostce, tylko o połowę cieńsze. Do tego poszatkowana cebula i czosnek, pieprz, przyprawy ziołowe (ja daje dużo curry i oregano). To wszystko zalewam ciastem naleśnikowym (jajko, łyżka Szymanowskiej, pół łyżeczki kartoflanki) i wykładam na rozgrzaną patelnię, najlepiej teflonową z olejem. Ja nie robię dużych „schabów”, bo nie jesteśmy mięsożercami, więc taki o grubości 3 cm i średnicy ok. 20 cm. wystarcza dla 6 osób.
    To jest proste.
    O wiele trudniej sporządzić ze zmielonego grubo śledzia i piersi kurczaka coś co jest smaczniejsze nawet od łososia. Nie podam proporcji, bo tu trzeba kombinować. Procedura jak wyżej, dodaję starty korzeń pietruszki i selera, pieprz, i papryka słodka (ja lubię ostrą) do koloru i do smaku.

    Polubione przez 1 osoba

  2. Za schabowym nie przepadam…mięso jadam rzadko.
    My nawet dodatku rodzinnego nie dostaliśmy, bo jesteśmy z budżetówki, dochody czarno na białym i przekraczaliśmy zawsze o 1 zł, by cokolwiek dostać…czasami człek zastanawiał sie czy kupić nowe gacie czy dezodorant 😦

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s