Lato, lato wszędzie oszalało!

Uwielbiam lato i nie z powodu takich upałów, wręcz grożnych dla starszych ludzi.

Uwielbiam lato, bo po długiej  jesieni i zimie pojawiają się dary na naszym stole.

Przez dwa tygodnie zajadalismy się truskawkami w formie musu z odrobiną cukru wanilowego i maślanki, a potem gotowałam bigos z młodej kapusty, a także kiszę ogórki małosolne.

Zaliczyłam tez zupę z botwinki – uwielbiam.

Dziś z własnych ogórków ugotowałam ekstra, smaczną zupę ogórkową, zabieloną śmietaną 18 procentową na lekkim rosole z ziemniakami i ryżem.

W dzbanku stoi woda z cytryną, aby odrobinę zastąpić wodę z butelek. Podobno jest niezdrowa, bo w butelkach pływa plastik!?

Piszę nieutralnie, nie zahaczając o rodzinne tematy, bo mam jazdę na sto fajerek i bez trzmanaki!

Wracając do kuchni, to oto mamy wysyp wszystkiego, co najlepsze, bo truskawki, fasolę szparagową, bób, młode warzywa, wiśnie, czereśnie, agrest, porzeczki i mimo, że w tym roku wszystko jest bardzo drogie, to warto kupić troszkę i posmakować wzmacniając swój organizm.

Latem to ja mogę żyć praktycznie bez mięsa, bo mi wystarcza arbuz i na obiad bób,  który gotuję z odrobiną soli i masła.

Kolację jem o 18 i chudnę!

Kiedy jest taki upał, to nie chce się jeść ciężkostrawnych potraw, bo organizm domaga się coś lżejszego i dużo wody.

A jak Wy się odżywacie w te upały?

Jak o siebie dbacie, bo ja z utęsknieniem czekam na polskie pomidory pachnące słońcem.

  • pomodory pokrojone w kostkę, ząbek czosnku i jogurt – niebo w gębie.

Poniżej wkleiłam właściwości zdrowotne bobu!

Obraz może zawierać: jedzenie

 

Co kryje w sobie bób? Sprawdź, czy warto go jeść?

Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Właśnie to warzywo obok innych warzyw sezonowych dominuje latem na straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i naprawdę bogaty w białko. Warto więc włączyć go do diety i skomponować świeże letnie menu.

 

Dlaczego warto jeść bób?

Owoce bobu to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3-5 nerkowatych nasion. To właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. Młode ziarna bobu mają jasny, zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe – należy wcześniej obgotować. Pamiętajmy, że w skórce obub jest najwięcej wartości odżywczych. Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek. Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazomagnez i karoten. Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g. Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.

Bób z koprem

  • 1/2 kg bobu,
  • gałązka kopru,
  • łyżka masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Bób gotujemy w sporej ilości wody, do której wrzucamy małą łyżeczkę masła i koper. Gdy bób jest miękki, odlewamy i stawiamy garnek z powrotem na ogniu. Wrzucamy pozostałe masło i delikatnie, drewnianą łyżką przewracamy ziarna bobu. Wlewamy sok z cytryny. Solimy i dodajemy nieco pieprzu. Pozostawiamy na chwilę, by składniki wymieszały się smakami.

Bób z pomidorami

  • 1 kg świeżego bobu,
  • 2 pomidory,
  • cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • ulubione przyprawy.

Bób płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, ugotować. Solimy pod koniec gotowania. Po ostudzeniu obieramy ze skóry. Obraną cebulę i czosnek siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę i czosnek, dodajemy bób, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę masła i zioła. Dusimy kilka minut, mieszając. Przyprawiamy do smaku, podajemy.

Sałatka z bobem

  • 300 g bobu,
  • 2 jajka,
  • pomidor,
  • 4 łyżki śmietany,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka siekanego koperku.

Bób gotujemy i obieramy z łupinek. Ugotowane na twardo jajka i cebulę siekamy. Bób układamy w salaterce, dodajemy jajka, cebulę i pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Całość polewamy jogurtem naturalnym wymieszaną z musztardą i koperkiem.

Reklamy

20 myśli na temat “Lato, lato wszędzie oszalało!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s