W Polsce milion ludzi choruje na raka!

Popularna reklama w telewizji:

Dzwoni syn do mamy i pyta o przepis na jej słynną zupę.

  • Mama – synku nasz garnek?
  • Mam – odpowiada syn.
  • Masz warzywa?
  • Mam – odpowiada syn.
  • Mama dyktuje przepis – wlej do garnka wodę i na gorącą wrzuć warzywa pokrojone, a następnie cebulę opaloną na gazie, a gdy wszytko będzie miękkie to dodaj 3 kostki rosołowe – Winiary.

Po jakimś czasie syn dzwoni do mamy i mówi jej – mamo, ta twoja zupa jest najlepsza!

Zmroziło mnie autentycznie, bo własna matka truje syna, a widzowie to kupują i robią też rosół taką metodą kiedy:

„Wystarczy zerknąć w skład kostek znajdujący się na ich opakowaniach. Co w nim odnajdziemy? Zazwyczaj mają one w swoim składzie: sól (nawet 50%), tłuszcze roślinne i zwierzęce (ok. 10%), aromaty, substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian i guanylan disodowy), substancje smakowe (ekstrakty drożdżowe, cukier, w śladowych ilościach suszone warzywa), maltodekstryny (enzymatyczne hydrolizaty skrobiowe), skrobia ziemniaczana, barwniki i kwas cytrynowy. Składniki takie jak mięso i warzywa stanowią śladowe ilości, a smak nadają aromaty i wzmacniacze smaku. Jeśli chcemy, zamiast rosołu, wyczarować chemiczny roztwór rodem z laboratorium, kostki sprawdzą się do tego idealnie. Jednakże, jeśli zależy nam na zdrowym i pożywanym posiłku, kostek nie uratuje nawet zawartość, naprawdę znikoma, suszu warzywnego czy naturalnych aromatów – kostki rosołowe z rosołem mają wspólną jedynie część swej nazwy”.

Reklamodawcy nas trują, gdyż w  Polsce mieszka ok. 38 mln ludzi, z czego 1 mln to osoby chore na raka. Liczba chorych stale rośnie. Z roku na rok przybywa Polaków, którzy muszą leczyć się z powodu nowotworów złośliwych, a to problem zarówno medyczny, jak i społeczny.

Chorujemy na raka, bo źle się odżywiamy i zjadamy jedzenie przetworzone, a państwo zamiast temu się przeciwstawić, to puszcza takie reklamy w przestrzeń publiczną,  a takie reklamy powinny być zabronione!

Takie reklamy ogłupiają ludzi i zaglądają do ich portfeli, bo tak samo jest z reklamowaniem suplementów diety!

W tym wszystkim nie chodzi o zdrowie społeczeństwa, a jedynie o kasę dla producentów , a więc dokąd  zmierz ten świat!

Można domowym sposobem zrobić swoją pastę rosołową i przyprawiać nią wszystkie potrawy i tak:

Składniki:

  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 suszony liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże marchewki
  • Mały kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek lubczyku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
  • 7 łyżeczek soli
  • 5 łyżek sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy rozgnieć w moździerzu na pył.
  2. Obierz warzywa
  3. Cebulkę pokrój na plasterki i podsmaż na suchej patelni. (musi zrobić się lekko czarna)
  4. Marchew, seler, seler naciowy, korzeń pietruszki i czosnek zetrzyj na tarce  na grubych oczkach.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Dodaj roztarte przyprawy, sól i sos sojowy.
  6. Natkę pietruszki i lubczyk posiekaj (łodygi również) i dorzuć na patelnie.
  7. Możesz dodać kurkumę, która doda żółtej barwy, ale nie jest to konieczne.
  8. Zmiksuj wszystko na jednolitą papkę.

Smacznego 🙂

OlaKombinuje

 

Domowa kostka rosołowa- ekologiczna i zdrowa

Znalezione obrazy dla zapytania: reklama kostek rozołowych

26 myśli na temat “W Polsce milion ludzi choruje na raka!

  1. Czy smog osiada na warzywach i ziołach stosowanych do tej zdrowej kostki rosołowej? Czy nie osiada na glebie w której rośnie pietruszka i marchewka? Czy deszcz który wpada ze smogiem do strumyka i zasila nasze grządki jest wolny od pierwiastków chemicznych? Samo zdrowie w tej zdrowej kostce.
    Ludzie chorowali i chorują. Kiedyś było mniej ludzi i nie było dostępu do internetu. Czy każda wiadomość w internecie jest prawdziwa, jeśli nie ma cenzury jest hulaj dusza. Nie brałabym wszystkiego tak dosłownie, bo można zwariować.

    Polubione przez 1 osoba

  2. Chemię wdychamy, chemię spożywamy a potem mordują nas przeróżne nowotwory. A rząd zamiast na onkologię pcha kasę w telewizję Kurskiego i finansuje film o Zenku…. Boże spraw by ten cały jebany PiS szlag trafił! Amen!

    Polubienie

  3. Dla mnie rosół, a także większość zup warzywnych, bez chociażby pół łyżeczki curry, nie ma smaku.
    Nie wiem, czy większy wpływ na powstawanie chorób nowotworowych ma niewłaściwe odżywianie się, czy niezdrowy (brak ruchu) tryb życia. Ja raczej bym optował za tym drugim, bo przecież to ruch wzmaga funkcje narządów wewnętrznych, przemianę materii i wydalanie z naszych organizmów (n.in. pot, śluz) szkodliwych związków.
    Podoba mi się uwaga Teresy j.w., bo faktycznie rosół udaje się także bez kostek. Lubię np. rosół na grzybach kurkach, a cebuli nie trzeba podsmażać na tłuszczu, wystarczy lekko zrumienić.

    Polubione przez 1 osoba

    1. Też bym optowała za drugim. Ruch to podstawa. Nie chcę już ludziom opowiadać, bo patrzyli na mnie, jak na kosmitkę, jak mówiłam, że dzięki Nordic Walking poprawił mnie się stan kolan. Pozdrawiam. 🙂 .

      Polubienie

      1. Tego rosołu „na kurkach” nie robiłem już od prawie 30 lat, bo moja żona jest wyjątkowo mięsożerna. A skład jest taki sam jak dla typowego rosołu, tylko zamiast mięsa daję te kurki (pierwszą wodę odlewam), a zamiast kostek bulionowych jakieś ziele (chyba lubczyk) o smaku bulionu. Do tego (to ważne!) dodaję wymoczone wcześniej żółte skórki z obranych 2 cebul. Ten rosół najlepiej smakuje z lanymi kluskami.
        Do Twojego przepisu na pastę rosołową ja bym dodał jeszcze dwa suszone prawdziwki i kapustę włoską.

        Polubienie

  4. Rosół bez „chemii” nie zaszkodzi, natomiast nie podoba mi się podtrzymywanie mitu o zdrowych przodkach. Dawniej ludzie padali jak muchy, a ta reszta, której nie zabiło dzieciństwo i wojny dość często umierała na „boleści”. Poza tym wiek przeciętnego obywatela na tyle się wydłużył, że w sposób naturalny powiększyło się grono osób nieodpornych na raka (w końcu rak to problem słabego systemu odpornościowego i podłoża genetycznego). Bo nowotwory po 60-ce, czy tego chcemy czy nie, to pewna norma powiązana ze starzeniem się organizmu. Warto zdrowo jeść, warto nie obciążać sobie dodatkowo systemu odpornościowego paleniem, piciem i innymi toksynami, warto choćby maszerować. To nie oznacza, że na 100% nie zachorujemy, ale może mieć kolosalne znaczenie, gdy rakers nas dopadnie. Bo żeby walczyć, trzeba być silnym.

    Polubienie

      1. Umieralność, Sagulo, jest z całą pewnością stuprocentowa – jeszcze nikt nie żył wiecznie. Natomiast poza rosnącą średnią życia, zapadalność na nowotwory jako statystyka wiele zawdzięcza diagnostyce. Jeszcze 40 lat temu spory odsetek ludzi po prostu umierał sobie na raka nie podejmując leczenia i nie zawracając głowy statystykom. Z moich obserwacji wynika, że większość osób ok. 80 roku życia ma nowotwory (np. zmiany skórne, choć to jeszcze nie rak), a mogą umrzeć na cokolwiek innego.

        Polubienie

  5. Kostek rosołowych nie lubię nie ze względu na skład, ale na smak. Tak samo jak przypraw uniwersalnych do zup – moim zdaniem ich dodanie tylko psuje smak zupy, a nie poprawia. Niestety coś jest w tych przyprawach, że wiele osób się od nich uzależnia i później nie potrafią przestać ich stosować. Znam wiele osób, których zupa zawsze smakuje tak samo, czy to rosół, czy pomidorowa, czy krupnik – zawsze smakuje maggi, kucharkiem czy innym paskudztwem.
    Ale twój przepis na pastę rosołową również nie jest doskonały. Sos sojowy jest ok, ale tylko naturalny. A tymczasem na rynku jest mnóstwo sosów sojowych, których fermentacja została przyspieszona. Wiele zawiera też chemiczne konserwanty oraz polepszacze składu. Do tego te, które nie są naturalnie warzone, bo do produkcji używa się hydrolizowanego białka sojowego, mogą zawierać w rezultacie przynajmniej dwie rakotwórcze substancje. Nadmierne spożycie sosu sojowego nie jest zdrowe również ze względu sól. I tu właśnie tkwi największy problem – przesadne stosowanie soli w kuchni. Ale to już zupełnie inny temat.
    Serdecznie pozdrawiam, Dag.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s