Uwielbiam naszą, polską kuchnię, a nie jakąś zagraniczną.
Używam w mojej kuchni tylko przyprawy dostępne u nas, a nie lubię przypraw indyjskich, marokańskich itp.
U mnie musi być w kuchni ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, cebula i nasz koperek, czy też pietruszka oraz nasza papryka, pomidory, majeranek itp.
Żadne tam curry, chili, gdyż nie lubię zapachu tych przypraw nawet, a co dopiero je smakować.
Czasami jak nie wiem jak ugotować daną potrawę, to wpadam do sieci i szukam inspiracji i pomysłów na obiad.
Jednak wczoraj upiekłam bardzo smaczne kotlety mielone i sekretem jest to, aby do mielonego mięsa oprócz przypraw, dolać wody i porządnie wymieszać, a będą soczyste, a nie suche.
Dziś znalazłam bardzo dla mnie przydatny kanał kulinarny na YT i wpisałam go do swoich ulubionych – kanał kucharza Tomasza Strzelczyka „Oddaszfartucha”.
Boziu jak mi się jego przepisy podobają, bo są bardzo proste do przygotowania z małą ilością składników, smaczne i nieskomplikowane – nie przekombinowane.
Opowiada o swojej kuchni bardzo ciekawie i zachęcająco i od dziś wiem, że będę się na jego przepisach wzorowała.
Prezentacje kucharza są bardzo miłe w odbiorze, bo nie przegadane i przepis jest podany w bardzo dostępny sposób.
Zachęcam do dodania tego kanału do ulubionych!
Mnie taka kuchnia bardzo odpowiada.
Miałam czas na dobre kino i dziś obejrzałam film pt. „Elsa and Fred” z niesamowitą obsadą – Shirley MacLaine i Christopher Plummer.
Film opowiada o dwojgu, którzy się spotkali w końcówce życia i spędzili ze sobą najpiękniejsze chwile jakie im się zdarzyły w całym ich życiu.
Opowieść zabawna, ale i pełna refleksji o tym, co w życiu jest najważniejsze.
Mamy sezon grillowy, to może komuś się przyda przepis na surówkę idealną do mięs właśnie z grilla!
Potrzebna jest młoda kapusta, dwie cebule czerwone, ogórek świeży, jogurt grecki, miód, ocet, sól i pieprz o mamy pychę!
Do kuchni zdecydowanie się nie nadaję. Wolę już oglądać filmy. 😃😃
PolubieniePolubienie
Ale Marku i jesz, by żyć ha ha.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pierw się poboczymy, a potem polubimy. Tak się składa, że ziele angielskie jak i liście laurowe to klasyczne przyprawy śródziemnomorskie (ziele nawet zdarza się z Jamajki). Jak chcesz tylko po polsku to proponuję lubczyk, który udaje te dwa ziela.
Też lubię oglądać profesjonalne „Oddaszfartucha”, szczególnie ten odcinek, o luzowaniu kaczki. 😉 😀 😀 😀 Ale jeszcze bardziej podoba mi się to co robisz w kuchni. Może bym Cię namówił na to „moje Obrzygane” (mama tak nazywała „Oregano”) …
PolubieniePolubienie
Ziele i liść laurowy tak się w naszej kuchni zadomowiło, że uważamy za swoje. Lubczyk muszę kupić.
PolubieniePolubienie
Pyszotto👌
PolubieniePolubienie
Pyszotto! 🙂
PolubieniePolubienie
😋
PolubieniePolubienie
Same pyszności 🙂 Uwielbiam kuchnię polską 🙂 Dzięki za wpis 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Proszę i cieszę się 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba