Kocham kuchnię polską!

 

Uwielbiam naszą, polską kuchnię, a nie jakąś zagraniczną.

Używam w mojej kuchni tylko przyprawy dostępne u nas, a nie lubię przypraw indyjskich, marokańskich itp.

U mnie musi być w kuchni ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, cebula i nasz koperek, czy też pietruszka oraz nasza papryka, pomidory, majeranek itp.

Żadne tam curry, chili, gdyż nie lubię zapachu tych przypraw nawet, a co dopiero je smakować.

Czasami jak nie wiem jak ugotować daną potrawę, to wpadam do sieci i szukam inspiracji i pomysłów na obiad.

Jednak wczoraj upiekłam bardzo smaczne kotlety mielone i sekretem jest to, aby do mielonego mięsa oprócz przypraw,  dolać wody i porządnie wymieszać, a będą soczyste, a nie suche.

Dziś znalazłam bardzo dla mnie przydatny kanał kulinarny na YT i wpisałam go do swoich ulubionych – kanał kucharza Tomasza Strzelczyka „Oddaszfartucha”.

Boziu jak mi się jego przepisy podobają, bo są bardzo proste do przygotowania z małą ilością składników, smaczne i nieskomplikowane  – nie przekombinowane.

Opowiada o swojej kuchni bardzo ciekawie i zachęcająco i od dziś wiem, że będę się na  jego przepisach wzorowała.

Prezentacje kucharza są bardzo miłe w odbiorze, bo nie przegadane i przepis jest podany w bardzo dostępny sposób.

Zachęcam do dodania tego kanału do ulubionych!

Mnie taka kuchnia bardzo odpowiada.


Miałam czas na dobre kino i dziś obejrzałam film pt. „Elsa and Fred” z niesamowitą obsadą – Shirley MacLaine i Christopher Plummer.

Film opowiada o dwojgu, którzy się spotkali w końcówce życia i spędzili ze sobą najpiękniejsze chwile jakie im się zdarzyły w całym ich życiu.

Opowieść zabawna, ale i pełna refleksji o tym, co w życiu jest najważniejsze.

Elsa & Fred 2014 cały film online — w internecie — Wyszukiwarka VOD

Mamy sezon grillowy, to może komuś się przyda przepis na surówkę idealną do mięs właśnie z grilla!

Potrzebna jest młoda kapusta, dwie cebule czerwone, ogórek świeży, jogurt grecki, miód, ocet, sól i pieprz o mamy pychę!

SZYBKIE DANIA NA 7 DNI TYGODNIA / Oddaszfartucha - YouTube

9 myśli na temat “Kocham kuchnię polską!

  1. Pierw się poboczymy, a potem polubimy. Tak się składa, że ziele angielskie jak i liście laurowe to klasyczne przyprawy śródziemnomorskie (ziele nawet zdarza się z Jamajki). Jak chcesz tylko po polsku to proponuję lubczyk, który udaje te dwa ziela.
    Też lubię oglądać profesjonalne „Oddaszfartucha”, szczególnie ten odcinek, o luzowaniu kaczki. 😉 😀 😀 😀 Ale jeszcze bardziej podoba mi się to co robisz w kuchni. Może bym Cię namówił na to „moje Obrzygane” (mama tak nazywała „Oregano”) …

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s