Pitraszenie!

Przepis - Ryba w sosie słodko - kwaśnym przepis - Gotujmy.pl

Pewnego dnia nie mieliśmy nic na kolację, a więc Mąż poszedł coś dobrego kupić!

Mamy w mieście taki przyjemny sklep, w którym można kupować robione produkty na wagę!

Dość często kupujemy tam sałatki i surówki i trzeba przyznać, że są bardzo dobre.

Jest to duże ułatwienie, kiedy nie za bardzo opłaca się robić dla dwóch osób coś na ząb.

Tym razem Maż kupił tak dla odmiany dorsza w sosie słodko – kwaśnym – pycha!

Postanowiłam, że sama zrobię w domu coś takiego – innego, aniżeli ryba po grecku i na święta BN też tak zrobię!

Wpadłam do sieci i znalazłam przepis Ewy Wachowicz, która ma swój program kulinarny w telewizji!

Ona robiła tę potrawę z ryby mrożonej, a u nas niedawno w mieście mamy sklep rybny i tam można kupić świeżą rybę, która jest dużo smaczniejsza od mrożonej!

Przepis jest prosty i z pewnością niedługo go zrealizuję!

Co jest potrzebne i sposób wykonania:

Składniki

  • ok. 300-350g filetów rybnych – u mnie filet z dorsza
  • sól, pieprz
  • Sok z cytryny
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5szkl. wody
  • 0,5szkl. ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1/4szkl. cukru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu ziołowego

Przygotowanie

  1. Filety rybne rozmroziłam na sicie.
  2. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny i przyprawiłam solą i pieprzem.
  3. Pokroiłam filety na mniejsze kawałki i obtoczyłam je w mące pszennej.
  4. Następnie usmażyłam je na patelni na oleju i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
  5. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
  6. Paprykę czerwoną pokroiłam w cienkie paseczki.
  7. Ogórki konserwowe również pokroiłam w paseczki.
  8. Kukurydzę odsączyłam z zalewy.
    Wszystkie warzywa wymieszałam razem w misce.
  9. W rondlu zagotowałam wodę, ocet, olej, cukier i ketchup.
  10. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte zioła prowansalskie, szczyptę soli, paprykę ostrą w proszku i pieprz ziołowy.
  11. Do gotującej się zalewy dodałam przygotowane warzywa. Wszystko razem gotowałam ok. 10 minut.
  12. Ok. 2-3 łyżki gorącej zalewy nałożyłam na dno salaterki.
  13. Na niej ułożyłam parę kawałków ryby, znów trochę zalewy, ryba i tak na przemian.
  14. Na wierzchu powinna być zalewa z warzywami.
  15. Przygotowaną rybę odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się dobrze schłodziła. Powinna się chłodzić minimum kilka godzin.

Tradycyjnie się spytam, czy robicie rybę w takiej wersji i może macie na nią swoje pomysły!

4 myśli na temat “Pitraszenie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s